Ton Custers

ton

Auteur Ton Custers, in 1956 geboren te Swalmen. Zijn eerste stappen op muzikaal gebied werden gezet bij harmonie St. Cecilia en de eerste teksten schreef hij voor Con Dios.

Vanaf dat hij in 1979 zijn eerste gitaar krijgt schrijft hij zijn eigen liedjes, eerst in het Nederlands en vanaf 1982 voornamelijk in het Limburgs.
Als medewerker van een provinciale jongerenorganisatie begeleidt hij afdelingen in het opzetten en regisseren van culturele producties.

Tussendoor wordt nog steeds eigen werk geschreven, schrijft hij liedjes in opdracht en werkt en schrijft hij mee aan twee theaterproducties voor kinderen.

In 2009 wordt hij gevraagd Die Dreigroschenoper van Berthold Brecht en Kurt Weill in het Limburgs te vertalen. Oktober 2012 gaat de productie, waarvan de Limburgse vertaling erkend is door de Kurt Weill Foundation, in première.

Begin 2013 begint hij met schrijven aan “’t Pact van Asselt”. In juni 2015 vinden vier voorstellingen plaats langs de Maas bij het Rosenkerkje van Asselt.

De Stichting 3Sjtuver heeft Ton in het najaar van 2015 de vrije hand gegeven voor een vervolg op de Driesjtuveropera en hij is daarvoor teruggegaan naar de oorspronkelijke Beggar’s Opera van John Gay uit 1728.